Geschiedenis
De organisaties op het Glorieuxpark zijn ontstaan vanuit de Congregatie van de Zusters van Barmhartigheid van Ronse die in 1845 gesticht is door Stefaan Modest Glorieux (1802-1872).
Vader Glorieux was in zijn tijd een sociale voorloper die zich in een periode van schrijnende armoede bekommerde om de allerarmsten. Ook het werk van de zusters richtte zich op het verzorgen, ondersteunen en onderwijzen van de zwakkeren in de samenleving, in België, Nederland en in Congo.
‘Huize De Burgh’, ontworpen door de architect Jos Cuypers, werd in 1912 gebouwd voor de familie Smits van Oyen. In 1936 kocht de Congregatie van de Zusters van Barmhartigheid dit landhuis en gebruikten het als nazorgverblijf voor psychiatrische patiënten die terugkeerden in de maatschappij. Door het toenemende aantal patiënten werd het park uitgebreid met een klooster, een keuken en in 1952 de St. Josephkapel. Tot in de jaren tachtig hielden de zusters zich bezig met zorg. Echter, de congregatie vergrijsde en de zusters hadden inmiddels zelf hulp nodig. In 1982 ontstond het eerste kloosterverzorgingshuis op de St. Josephburgh, het huidige Glorieuxpark.
De spiritualiteit van vader Glorieux en het geestelijk testament van de Zusters van Barmhartigheid vormen het uitgangspunt voor alle activiteiten die binnen Glorieuxpark ondernomen worden.
Toekomst
De komende jaren zal het Glorieuxpark zich verder gaan ontwikkelen op het gebied van kleinschalig wonen, duurzaam bouwen, het opwekken van eigen (zonne-)energie en biologische voeding.